onsdag 14. desember 2011

Forskning støtter nisseluenekt

Nisselue | Foto: Ukjent

Det vekte stor oppstandelse da det ble kjent at Øren barneskole i Drammen nektet elever å gå med nisselue på juleavslutningen. At deres juleavslutning ble omdøpt til vinteravslutning, dempet ikke trykket. Flere politikere gikk sporenstreks ut i sosiale medier for å gi nisselua sin støtte.

Nå viser det seg at politikerne blir motsagt av et bredt forskningsmiljø.

- Vi har gjennom mange år forsket på trender rundt nisser og troll. Vårt hovedfokus har hovedsakelig vært dusker, liksomhaler og, ikke minst, luer. Vår endelige rapport er på langt nær ferdig, men delrapportene tyder på at vi vil konkludere med at den slags virkemidler i offentlige institusjoner som barnehager og skoler er skadelig. Litt mer spesifikt for nisseluen registrerer vi at slettes ikke alle tror på julenissen, og for disse menneskene vil det være stor sjanse for traumer senere i livet, sier samfunnsforsker Ole-Johan Dal.

Hvis alt går etter planen vil det fremligge en endelig rapport i løpet av 2016. I mellomtiden ber den anerkjente forskeren politikerne om å vurdere lovsetting av nøytralitet i norske barnehager og skoler.

- Vi snakker selvsagt ikke bare om julenissen, men også om påskeharen, tannfeen og Jon Blund. Vi ser ingen nødvendighet i å videreføre noe som er potensielt skadelig ovenfor våre barn, sier forskeren, som bedyrer at han selv ikke tror på noen av delene.

Grøten har vært i kontakt med SOS Rasisme, som ikke ønsket et intervju, men som i en kort kommentar kunne love drapstrusler til forkjempere av nisseluer. Denne støtten setter forskningsmiljøet stor pris på.

- Det er flott at noen ser alvoret i dette, avslutter Dal.