mandag 2. januar 2012

AP og AUF med ordbok

Det blir stadig vanskeligere for den vanlige mann i gata å forstå taler og tekster fra medlemmer med sentrale posisjoner i AP og AUF. Noen ord og uttrykk er såpass uvanlige at ikke engang stortinget, da med unntak av AP, klarer å følge med i enkelte debatter. Dette ønsker ledelsene i regjeringspartiet og dets ungdomsparti å gjøre noe med.

- Vi registrerer at noen av de begrep vi bruker ikke blir plukket opp raskt nok av utenforstående. Det er selvsagt viktig for oss at velgerne skal forstå hva vi mener, men vi innser samtidig at det kan være vanskelig til enhver tid å være opplest på moderne begreper, sier en talsperson fra AP.

Et felles språkråd for AP og AUF er allerede opprettet, og jobben med å samle alle ord og uttrykk i en bok, "Innføring i samtidspolitisk norsk", har startet og vil avsluttes i løpet av første kvartal.

- Til å begynne med vil den inneholde ord og uttrykk med forklaringer, og i enkelte tilfeller illustrasjoner, tilbake til 1980. Om vi etter dette skal gå lenger tilbake i tid, er noe vi vil utrede når første opplag er klart. Det vil uansett komme ny versjon hvert eller annenhvert år, oppdatert med nye forklaringer.

Grøten har fått se på arbeidet, og kan avsløre at både "digital nabokjerring" og "ytringsansvar" vil bli forklart i boka. Sistnevnte kan du lese her allerede i dag.

Ytringsansvar subst. n entall ['ytɾɪŋˈsɑnsʋɑːɾ] Det ansvaret du som medmenneske innehar for å ansvarsbelegge ytrere av feilaktige personlige meninger og/eller tolkninger (les: Arbeiderpartiets partiprogram), ved hjelp av pekefingerpolitikk (les: egen forklaring) og/eller tåkeleggingsstrategi (les: egen forklaring).

Boka vil bli pensum i videregående skole fra og med 2013.